Unikt fasadeprosjekt i Oslo

Det er både en spesiell historie og noen helt sjeldne steiner som Ellingard nå skal montere på veggene til Norges Rederiforbund i Rådhusgata i Oslo.

Det foregår nå en omfattende rehabilitering av fasaden i Rådhusgata 25, som ligger rett ovenfor Kontraskjæret i Oslo. Hovedentreprenør for prosjektet er Buer Entreprenør, med Ellingard Naturstein som underleverandør.

Bygningen i Rådhusgata 25 ble ført opp i 1932, og den gamle fasade-steinen, som ikke var festet godt nok, har etterhvert begynt å løsne fra veggene. Ellingard Naturstein fikk oppdraget med å rehabilitere 2000 kvadratmeter med steinfasade derav 50 kvadratmeter skal byttes ut med original vare. I tillegg skal 5000 bolter skiftes ut. Arbeidene startet i april i år, og den nye fasaden skal være ferdig i september.

Brukt i Nidarosdomen

– Det viste seg jo å bli et veldig utfordrende oppdrag siden det dreide seg om en veldig sjelden steinart som ikke lenger er i produksjon, sier Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen.

Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, viser fram et prøveeksemplar på Solvågstein som nå skal erstatte stein som har falt ned fra fasaden til Norges Rederiforbunds bygg i Rådhusgata 25 (bak).
Ellingard Natursteins prosjektleder og mester i steinfaget, Bjarg W. Andersen, viser fram et prøveeksemplar på Solvågstein som nå skal erstatte stein som har falt ned fra fasaden til Norges Rederiforbunds bygg i Rådhusgata 25 (bak).

Det syvetasjers høye bygget er nemlig ett av svært få lokaler i Oslo som har innslag av den sjeldne Solvågstein-pyroksenitten fra Nordland. Tidligere Oslo Tinghus i Grubbegate og deler av gulvet i Oslo Rådhus er andre eksempel på dette i tillegg til Adam- og Eva-skulpturen på Nidarosdomen og deler av Bodø Domkirke.

– Det som gjør Solvågsteinen spesiell er at den har veldig høy tetthet og at den glitrer på grunn av pyroksenkrystallene. I tillegg er den lett å bearbeide. Utfordringen var å oppspore det gamle steinbruddet, finne nok mengde brukbar stein samt frakte det til Rådhusgata i Oslo, påpeker Andersen.

Imponerte rederiforbundet

Men onsdag i forrige uke kunne Ellingard Naturstein endelig presentere første eksempel på en ferdig bearbeidet fasadestein av Solvågstein-pyroksenitt for en imponert byggherre.

– Den nye steinen var helt lik eksisterende stein på fasaden. Nå får vi bevart en flott fasade i Oslo på en perfekt måte. Dette har jo ikke akkurat vært en rimelig affære, men så er da både Norges Rederiforbund og Byantikvaren strålende fornøyd med løsningen av utfordringen, sier Norges Rederiforbunds innleide prosjektleder; Iver Andresen fra ISS Facility Services.

Måtte bygge ny vei

Og Ellingard Natursteins prosjektleder kan fortelle om en svært så omfattende jobb for å komme fram til den endelige løsningen.

– Det opprinnelige steinbruddet viste seg å ligge i den vesle bygda Festvåg, tre mil nord for Bodø sentrum. Og ute på bruddet, som hadde vært nedlagt i snart 50 år, fant vi faktisk fem brukbare blokker på totalt 20 tonn. Men den virkelig store utfordringen var å få heist ut steinblokkene fra bruddet siden steinen lå i vannkanten og ikke var veldig tilgjengelig fra landsiden.

For å få ut 20 tonn med Solvågstein så måtte Ellingard bygge en helt ny vei på 70 meter fram til det nedlagte steinbruddet.
For å få ut 20 tonn med Solvågstein så måtte Ellingard bygge en helt ny vei på 70 meter fram til det nedlagte steinbruddet.

– Stolt

Det var heller ingen tilkomst fra land til de gamle steinbruddet. Alternativet var å få fraktet de ut med helikopter, men man valgte til slutt like godt å bygge en helt ny vei på 70 meter.

– Deretter ble Solvågstein-blokkene fraktet med lastebil fra Bodø til en fabrikk på Eide på Nordmøre der steinen ble kuttet i riktig tykkelse og form og så transportet til Oslo for videre bearbeidelse på Ellingard Collections fabrikk i Østre Aker Vei før montering i Rådhusgata, opplyser Bjarg W. Andersen som ikke legger skjul på at han er stolt over det Ellingard og deres montører nå er med på å gjennomføre.

– Strekker seg langt

– Ja, det er virkelig moro at vi får lov til å bidra med vår kompetanse på et prosjekt som dette. Det er ikke alle byggherrer som strekker seg så langt for at en ny fasade skal bli mest mulig lik den orginale. Og da ønsker også vi å gjøre vårt aller beste for at resultatet skal bli perfekt. I den sammenheng er fagkompetansen og innsaten til montørene våre det som er helt avgjørende, sier konsernsjef Morten Myhre Larsen i Ellingard Gruppen.