Saga Begravelsesbyrå åpner nytt kontor på Gjøvik

Les hva Oppland Arbeiderblad har skrevet om oss.

I disse dager står Ole Steen klar som gravferdskonsulent i Gjøvikregionen. I en tid hvor begravelsene blir svært annerledes.

Kondolanser i form av klemmer og varme håndtrykk er ikke greit. Smittehensyn må også tas i den siste avskjeden. Det er en spesiell tid å starte begravelsesbyrå i. Begravelser som i de fleste tilfeller er åpne for alle som ønsker å ta en siste avskjed, er nå mer lukket. Noen steder får kun 15 personer plass under seremonien, andre steder er det opp til 50 personer.

– Det blir stort sett bare plass til de nærmeste pårørende, sier Ole Steen.

Han har forberedt oppstarten Saga Begravelsesbyrå avdeling Innlandet fra lenge før koronaen spredte seg. I flere måneder har han jobbet hos byrået i Oslo. Nå står han klar til å tilby tjenestene sine lokalt.

– Alt av utstyr måtte på plass først, sier Steen.

Meningsfullt

Tilfeldigheter ville ha det til at alt sto klart mens landet er i unntakstilstand. Alt fra hvordan de avdøde skal håndteres og hvordan begravelsene blir er annerledes. Smittehensynet spiller en stor rolle i alle ledd.

Steen har jobbet som kirketjener i noen år, både i Vestre Toten og Søndre Land. Så tok han valget om å bytte beite.

– Jeg er jo godt vant med å komme nær folk i sårbare situasjoner i livet. Jeg synes det er et meningsfullt ansvar og oppgaver som følger med i jobben og det faller meg naturlig, sier Steen.

– Du er jo en veldig empatisk og raus person, sier Marianne Leren i Floral Design i Gjøvik.

De to har startet et samarbeid for å gi de pårørende en verdig avskjed.

– Jeg har jobbet mye med sorgbinderi det siste halvannet året på Moelv, og det er veldig givende, sier Leren.

Samarbeid

For Steen var det viktig å finne et blomstersamarbeid med en lokal aktør. Selv har Leren fått et nytt perspektiv på hvor viktig sorgbinderi er.

– Jeg mistet faren min selv for seks måneder siden. Det har gitt meg et helt annet perspektiv i arbeid med sorgbinderi nå. Det er en øm, vanskelig og sart tid. Blomstene tar over der ordene stopper litt for oss, sier Leren.

Hun vet hvor viktig det er for pårørende å få blomster hjem i en vanskelig tid.

Saga Begravelsesbyrå var opprinnelig Oslo-basert da de ble kjøpt opp av Ellingard Gruppen i 2018. I løpet av de to siste årene har begravelsesbyrået åpnet kontorer flere steder. Nå er totalt 13 kontorer på plass, og et av dem er i startgropa i Gjøvikregionen.

– Vi tar på oss begravelser i hele Innlandet, opplyser Steen.

Han opplyser at de tilbyr hele pakkeløsninger, hvor også gravstein er inkludert.